Realment som conscients del masclisme que hi ha al nostre entorn?

a Opinem/Vida

Els diferents casos i tipus de violència contra la dona que no som conscients de la discriminació que comporta cap a la dona

En aquest article us parlaré sobre diferents entorns i temes sobre la violència masclista, com els diferents tipus de violència, els comentaris i la música masclista i per acabar les estadístiques de la violència de gènere d’aquests últims anys.

Diferents tipus de violències contra la dona:

  • La violència física: És la més perceptible, deixa uns efectes més evidents en el cos de la víctima. És la que interpel·la més la societat.
  • Violència psicològica: És la més difícil de “percebre i identificar”. Té la intencionalitat de situar la dona en una posició de submissió i discriminació. Es pot traduir en elements com insults o menyspreus. És la que necessita més temps de treball de recuperació.
  • Violència sexual: És la més tabú pel fet que pot fer sentir la víctima responsable de la situació. Consisteix a forçar una persona a tenir una relació sexual sense que hi hagi donat un consentiment explícit. Sovint s’associa a persones desconegudes i a l’espai públic, però també pot succeir en l’àmbit privat d’una parella. És el tipus de violència que costa més de denunciar.
  • Violència econòmica: És poc visible però alhora la que pot allargar-se més en el temps, un cop s’ha acabat la relació entre la víctima i l’agressor. Té a veure amb l’accés als diners i als recursos que permeten tenir autonomia personal. Aquesta violència col·loca les víctimes en situació d’especial vulnerabilitat quan volen sortir de l’àmbit de poder de l’agressor.
  • Violència social: Es produeix quan la víctima es veu aïllada del seu context relacional: família, amistats, entorn laboral, d’oci… Com a conseqüència, la víctima perd el contacte amb les persones que li poden donar suport o ajudar-la a adonar-se de la situació.
  • Violència ambiental: És la violència que es produeix cap a objectes o elements al voltant de la víctima: cops a la taula, un cop de porta o un cop de puny a la paret. També es pot manifestar en violència cap a un animal de companyia.
  • Violència simbòlica: Es reflecteix en el fet que les dones estan poc presents en el relat històric, en la presa de les grans decisions. La que genera una mar de fons per pensar que les dones no valen res, no tenen importància. Està al cinema, a la publicitat o també en un videoclip.
  • Violència institucional: Es refereix a la implantació de mesures i l’atribució de recursos insuficients per part de l’Administració per fer acompanyament a les víctimes en el procés de recuperació.
  • Violència estructural: És la que no impedeix el pas de les conductes violentes i les normalitza. Per exemple, quan un artista reconegut per lletres masclistes o un polític que actua de manera masclista no són apartats per la sala de concerts o pel seu partit polític, i fa que la violència contra les dones quedi en segon pla i s’hi resti importància.

Les cançons masclistes:

És irònic com la gent de mitjana i gran edat critiquen als joves per escoltar ‘reggaeton’, ‘trap’, i pop-rock llatí, perquè, i en part és cert, tenen cançons masclistes, que denigren a la dona com si fos un objecte o que expressen una violència intolerable en contra de les dones; quan a la seva època les cançons masclistes eren pitjors. 

Aquí podeu veure un vídeo d’una noia anomenada ‘Devermut’ on es veuen diferents tipus de cançons masclistes, i s’aprecia que moltes són antigues, i que les antigues són encara pitjors que les actuals.

Aquí es veu que la música és un fidel reflex del que som com a societat. Al final del vídeo, donen unes estadístiques sobre les denúncies de la violència masclista a Espanya i de les dones assassinades en mans d’homes, i realment pensem que les xifres són exagerades, i ho hem de parar ja.

Els comentaris masclistes:

Quasi cada dia, per no dir cada dia, escoltem comentaris masclistes i no en som conscients, i no parlo dels típics comentaris que els homes fan pel carrer a les dones, aquells que tant ens incomoden a les dones, parlo de les frases que tanta gent diu sense ser conscient de com de masclistes poden arribar a ser aquells comentaris i que la gent escolta i tampoc són conscients.

Podria posar alguns exemples, però he trobat un vídeo que ensenya perfectament el tipus de comentaris que em refereixo. 

Com a l’anterior vídeo, aquest vídeo conté un missatge final: la violència masclista no és només física. La vivim des de la nostra infància fins al final de la nostra vida. És quelcom que patim diàriament al llarg de la nostra vida.

Les estadístiques de la violència gènere:

Us deixaré un parell de gràfiques perquè observeu el canvi de les víctimes mortals de violència de gènere any a any, i com mica en mica a les dones ens fa menys por denunciar a qualsevol tipus d’abús masclista / qualsevol cas de violència de gènere.

Font de les gràfiques: http://femur.es/ofertas-de-empleo

L’última gràfica que us ensenyaré, és la de la relació que hi ha entre la víctima i el seu agressor.

Em dic Sol Elhordoy Bigard i tinc 13 anys, vaig néixer el 03/03/2006 a Mataró, on visc actualment. Estudio 2n d'ESO a l'institut Les Cinc Sènies. Jugo a fútbol sala i m'encanta ballar, en especial el hip hop. En el meu temps lliure quedo amb els amics, llegeixo, escric i estic amb xarxes socials, normalment Instagram. De gran m'agradaria ser periodista o tenir un bloc sobre viatges, gastronomia, etc.

Me llamo Sol Elhordoy Bigard y tengo 13 años, nací el 03/03/2006 en Mataró, donde vivo actualmente. Estudio 2o de la ESO en el instituto Les Cinc Sénies. Juego a fútbol y me encanta bailar, en especial el hip hop. En mi tiempo libre quedo con mis amigos, leo, escribo y estoy con mis redes sociales, normalmente Instagram. De mayor me gustaría ser periodista o tener un blog sobre viajes, gastronomía, etc.

My name is Sol Elhordoy Bigard and I'm 13, I was born on 03/03/2006 in Mataró, where I live today. I study in 2nd of ESO in Les Cinc Sènies high school. I play indoor soccer and I love dance, in particular hip hop. In my free time I hang out with my friends, I read and write, and I use my social networks, normally Instagram. When I'm older I would like to be journalist or have a blog about trips, gastronomy...