Tenim una vacuna per la Covid-19?

D'ençà que la malaltia COVID-19 va començar a expandir-se de manera descontrolada, laboratoris de tot el món es van posar a treballar a contrarellotge per a trobar una vacuna que el pogués contrarestar

Els contagis declarats a tot el món sobrepassen els 54,4 milions, mentre que les morts sobrepassen ja els 1,3 milions, segons les dades que recopila la Universitat Johns Hopkins.  Trobar una vacuna contra el nou coronavirus s’ha convertit en una qüestió de màxima prioritat.  Repassem alguns dels punts més importants que caracteritzen aquest gran repte científic:

Perquè és important una vacuna contra el coronavirus?

Fins que no es trobi una vacuna efectiva, el coronavirus SARS-CoV-2 pot circular lliurement per les persones, que estaran exposades al patogen. El nou virus ha demostrat una capacitat de contagi superior a la que en un principi es va estimar, fet que li ha permès propagar-se per tot el món de manera explosiva.

Mesures com la higiene, l’ús de mascaretes o el distanciament físic seguiran sent molt efectives, i poden frenar el ritme de contagis fins a nivells de relativa seguretat, però el retorn a la situació anterior a la pandèmia dependrà de la troballa de solucions terapèutiques. Dins d’aquestes, la vacuna és, amb molta diferència, la més important.

¿Es tracta només de desenvolupar una vacuna?

La frenètica carrera per trobar una vacuna té davant seu un triple desafiament: en primer lloc, escurçar els terminis d’aconseguir accelerar aquesta lentitud que caracteritza el procés de desenvolupament, en segon, fer-ho garantint en tot moment la seguretat del fàrmac, i en tercer, considerar que la vacuna realment reeixida no ha de ser només efectiva, sinó que a més ha de poder produir-se a una escala massive per ha arribar a tot el món.

Què és la “immunitat de ramat”?

La “immunitat col·lectiva” o “immunitat de ramat” proporciona protecció indirecta als individus no vacunats, i només es produeix quan es vacuna una part molt important de la població, a la qual se sumen les persones que són immunes perquè han desenvolupat anticossos després un contagi previ. Els epidemiòlegs calculen que entre el 60% i el 70% de la població necessita ser immune al virus per assolir-la. Cal tenir en compte que aquesta és la manera més efectiva per protegir persones immunodeprimides o que, a causa de diverses raons com pot ser l’edat, el seu sistema immunològic no és capaç de contrarestar al patogen malgrat haver estat vacunades.

S’ha trobat una cura ja?

La Federación Europea de la Industria Farmacéutica Innovadora, ha creat l’antídot que tant esperàvem contra el coronavirus:

“La vacuna impedeix que la COVID-19 obtingui accés a les nostres cèl·lules. Però fins i tot si el virus aconsegueix entrar, les cèl·lules el colpegen i l’eliminen. Hem entrenat molt bé el sistema immunològic per perfeccionar aquests dos moviments defensius. Ara sabem que el virus no pot defensar-se contra aquests mecanismes”

En conclusió, després de tanta preocupació per la COVID-19, a la fi s’ha trobat una cura que ens ajudarà a tots i totes a combatre la malaltia. 

Fet per: N.S, A.P, L.P

close

El més recent

Eclipsi lunar

L’últim eclipsi lunar de l’any 2020 es produirà aquest dilluns a la nit, l’últim dia de